Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 45 záznamů.  1 - 10dalšíkonec  přejít na záznam: Hledání trvalo 0.01 vteřin. 
Informovanost žáků SOŠ o rovnováze zdravého životního stylu
Kchýrová, Natálie
Bakalářská práce „Informovanost žáků SOŠ o rovnováze zdravého životního stylu“ je zaměřená na zdravý životní styl a jeho důležité složky, obsahuje teoretickou a praktickou část. V teoretické části je vymezen pojem zdravý životní styl a objasněny základní aspekty důležité k dodržení zdravého životního stylu. Praktická část obsahuje dotazníkové šetření, které probíhalo na SOŠ za cílem zjistit informovanost žáků v oblasti zdravého životního stylu a jeho dodržování. Na konci práce je uvedeno doporučení pro pedagogickou praxi.
Stravovací návyky ve školní jídelně u žáků střední odborné školy
Mošaťová, Tereza
Tato bakalářská práce je zaměřena na stravovací návyky žáků středních odbor-ných škol. Práce se skládá ze dvou částí a to teoretické a praktické. Cílem teoretic-ké části je popsat stravování žáků ve školní jídelně a specifika stravování adol-escentů, dále definovat pojmy jako jsou spotřební koš, veganství, vegetariánství, potravinové alergie, potravinová pyramida, apod. Metodami použitými v teoretické části bylo studium odborných literárních zdrojů, tvorba výpisků a jejich následná analýza a syntéza. V praktické části je cílem zjistit míru spokojenosti žáků s nabídkou stravy ve školní jídelně. Dále se zajímáme o aspekty motivace žáků stravovat se ve školní jídelně, zda jsou spokojeni s výběrem jídel nebo jaká jídla by uvítali a jaká je nabídka jídel pro žáky se speciálními stravovacími návyky. Byla použita kvantitativní strategie a dotazníková metoda. Dotazník byl navržen pro účely našeho průzkumu. Respon-denty jsou žáci vybrané střední školy na jižní Moravě. Výsledky jsou prezentovány pomocí tabulek. Závěr bakalářské práce obsahuje zjištěné výsledky, použitou lite-raturu a přílohy. Jsou stanoveny závěry a návrh doporučení pro pedagogickou praxi.
Analýza pitného režimu studentů TUKE v Košicích
JANDA, Petr
Bakalářská práce se zaměřuje na problematiku pitného režimu vybrané skupiny lidí, konkrétně studentů TUKE v Košicích. V teoretické části jsem provedl literární rešerši dostupných zdrojů vztahujících se k danému tématu. Tato část je rozdělena na dvě kapitoly. První kapitola se zabývá významem vody pro lidský organismus a obecnými zásadami pitného režimu. Dále obsahuje poznatky o vodě, balených minerálních vodách, slazených limonádách, džusech, mléce a řeší otázku alkoholických i nealkoholických nápojů v pitném režimu a jejich vliv na lidský organismus. V rámci druhé kapitoly rozebírám kvalitu balené i nebalené vody v oblasti Košic a na Slovensku, kde jsem prováděl výzkumné šetření. V praktické části je popsaná metodologie výzkumu. Ke sběru dat jsem si vybral dotazníkovou metodu. Dílčí výsledky jsou charakterizovány a diskutovány v závěru práce.
Vhodná a krátkodobá výživa pro optimální sportovní výkon sportovního aerobiku
Břízová, Tereza ; Váchová, Alena (vedoucí práce) ; Hanušová, Jaroslava (oponent)
Tato bakalářská práce je zaměřená na vhodnou a krátkodobou výživu pro optimální sportovní výkon sportovního aerobiku. Zjišťuje individuální přístup k výživě na základě nutričních záznamů a dotazníkového šetření. Také porovnává odlišnosti ve stravě u dívek ve věku 15 let a 17-18 let. Teoretická část je nejprve věnována informacím týkajících se sportovního aerobiku, jeho historii, jednotlivým druhům a také zátěži na lidský organismus. Dále se zaměřuje na samotnou sportovní výživu, kde je blíže popsaný energetický metabolismus, jednotlivé makroživiny i mikroživiny, suplementy nebo pitný režim. V neposlední řadě se zmiňuje o správném nastavení jídelníčku. Praktická část se věnuje stravovacím návykům dívek sportovního aerobiku. Z nutričního záznamu, dotazníkového šetření a jejich osobních dat jsou vidět značné nedostatky v oblasti výživy. Sportovkyně zpracovávaly svoje nutriční záznamy spolu s dotazníkem v listopadu, to je období, kdy se připravují na nadcházející sezónu a secvičují choreografie. Z konečných výsledků práce můžeme usoudit, že všechny dívky jsou v dlouhodobém kalorickém deficitu. Mají ve své stravě nedostatečné množství především bílkovin a sacharidů. Některé dívky vynechávají dopolední nebo odpolední svačiny a tím pádem mají svůj denní kalorický příjem tak nízký, že nestačí pokrýt ani...
Pitný režim jako součást zdravého životního stylu dětí a mládeže
Grassinger, Tomáš ; Marádová, Eva (vedoucí práce) ; Kovaříková, Miroslava (oponent)
Předmětem bakalářské práce na téma "Pitný režim jako součást zdravého životního stylu dětí a mládeže" je pohled na zajišťování pitného režimu u žáků prvního i druhého stupně na základní škole v Chrasti jako příkladu středně velké základní školy. Hlavním záměrem této bakalářské práce je popis současného stavu a formulace doporučení pro školu, jak účinně spolupůsobit na vytváření zdravých návyků svých žáků. Teoretická část je zaměřena na vysvětlení základních pojmů v oblasti, kterou práce pokrývá. Věnuje se vodě a jejímu významu pro lidské tělo, dále živinám obvykle zastoupeným v nápojích a dalším složkám, které se v nich vyskytují. Následuje charakteristika různých druhů nápojů, ovoce, zeleniny a polévek, kterými lze též pitný režim zajišťovat. Následují obecná výživová doporučení a faktory ovlivňující výběr nápoje dětmi. Praktická část zkoumá, jaké nápoje konzumují žáci na základní škole v Chrasti, co ovlivňuje výběr nápojů, a jak si děti nápoje zajišťují. Zjišťován je i jejich názor na to, jaké nápoje jsou zdravé a jejich názory na zajišťování pitného režimu ve škole. Podobné informace jsou zjišťovány také u jejich učitelů. V závěru jsou poznatky shrnuty a jsou z nich vyvozeny závěry. Jsou formulována doporučení pro vedení školy a školní jídelny. KLÍČOVÁ SLOVA pitný režim, zdravý životní styl, děti...
Jak sociologicky zkoumat pitný režim?
Bartůšková, Monika ; Remr, Jiří (vedoucí práce) ; Hrešanová, Ema (oponent)
Tématem této diplomové práce je srovnání dvou různých metod výzkumu. Jednou z těchto výzkumných metod je papírový deník, druhou online komunita. Tématem výzkumu, v rámci kterého jsou tyto metody vůči sobě srovnávány, je pitný režim vysokoškolských studentů, přesněji situace, v rámci kterých jsou různé nápoje vysokoškolskými studenty konzumovány. Do výzkumu, který je kvalitativního charakteru, bylo zapojeno celkem dvacet vysokoškolských studentů, vždy deset studentů v rámci jedné výzkumné metody. Studenti po dobu jednoho týdne zaznamenávali nejen všechny nápoje, které za týden vypili, ale i okolnosti konzumace těchto nápojů, jako je čas konzumace, místo, důvody konzumace aj. Diplomová práce nastiňuje rozdíly mezi danými metodami výzkumu a to z hlediska samotných výsledků výzkumu, frekvence a množství získaných informací, přípravy a provedení těchto daných metod, analýzy získaných dat, ale i z hlediska vnímání těchto metod samotnými respondenty. Výsledná analýza dat představuje výhody a limity každé ze zvolených metod v rámci situačního výzkumu pitného režimu a také navrhuje možné implikace pro další výzkum.
Specifika výživy při sportovní přípravě chodce na 50km
Schrom, Pavel ; Engelthalerová, Zdeňka (vedoucí práce) ; Kašpar, Ladislav (oponent)
Diplomová práce nejprve přiblíží sportovní chůzí jako disciplínou, dozvíme se zajímavosti z historie, dále nás seznámí se svými specifiky a odlišnostmi. Posléze se práce věnuje struktuře výkonu a sportovní přípravě ve sportovní chůzi. V práci jsem se hlavně zaměřil na téma výživy, která má nezastupitelné místo v celkovém výkonu. Popisuji zde všechny nezbytné složky stravy, jež by neměly chybět ve správně nastavené a kvalitní předzávodní přípravě. Ústředním tématem je doplňování zásob glykogenu, který potřebujeme pro kvalitní svalovou práci a s tím spojeným využitím superkompenzační sacharidové diety. Popíši její formu, pravidla a způsob držení na konkrétních případech a v neposlední řadě přiblížím důležitost pitného režimu.
Porovnání výživy u plavců a triatlonistů v dětském věku
Schovalová, Tereza ; Vilikus, Zdeněk (vedoucí práce) ; Větrovská, Renata (oponent)
1 Abstrakt Tato diplomová práce si dává za cíl zjistit výživové ukazatele u plavců a triatlonistů v dětském věku a vzájemně je porovnat. Práce se dělí na dvě části, na teoretickou a praktickou část. V teoretické části jsou popsány hlavní složky výživy dětí. Dále jsou zde uvedeny stěžejní principy této výživy v různých fázích vývoje dítěte a také náležitosti správného načasování výživy a pitného režimu v rámci zátěže. Na základě údajů uvedených v teoretické části je vypracována praktická část. V praktické části jsou interpretovány výsledky, které byly získány rozborem jídelníčků 18 mladých plavců a 18 podobně starých dětí, které provozují triatlon. Věk respondentů byl mezi 10 a 15 lety. Výsledky ukazují na to, že se obě skupiny ve způsobu stravování liší a že mají problémy plnit výživová doporučení. Rozdíl byl nalezen v celkovém příjmu energie, v příjmu bílkovin a železa. Podobné znaky obě skupiny vykazovaly u příjmu vitaminu C. Klíčová slova: děti, plavání, triatlon, sportovní výživa, pitný režim
Výživové ukazatele u výkonnostních triatlonistů
Skuhrová, Tereza ; Vilikus, Zdeněk (vedoucí práce) ; Matoulek, Martin (oponent)
Tato bakalářská práce si dává za cíl zjistit výživové ukazatele výkonnostních triatlonistů a porovnat je s nesportujícími jedinci. Dalším cílem je poukázat na důležitost správné výživy ve vytrvalostním sportu a zhodnotit potřebu doplňků stravy. Práce se dělí na dvě části, na teoretickou a praktickou část. V teoretické části jsou popsány hlavní složky výživy a jejich spojitosti s energetickým metabolismem s důrazem na vliv výživy v triatlonu. V praktické části jsou shrnuty výsledky, které byly získány rozborem jídelníčku 8 výkonnostních triatlonistů a 8 nesportujících jedinců. Věk respondentů byl mezi 26 a 37 lety. Výsledky poukazují na to, že obě skupiny mají vyšší energetický příjem, než udávají normy. Obě skupiny konzumují přibližně o 100 % více živočišných složek bílkovin a tuků, než je doporučeno a zároveň mají nevyrovnaný příjem mikronutrientů. Pomocí krátkého dotazníku bylo navíc zjištěno, že 50 % respondentů není spokojeno s dostupností informací o sportovní výživě, přičemž z 54 % používají jako hlavní zdroj informací internet a pouze ze 13 % čerpají z odborné literatury. Klíčová slova: triatlon, sportovní výživa, vytrvalostní výkon, doplňky stravy, pitný režim
Pitný režim a pohybová aktivita vysokoškolských studentů různých fakult ve vybrané lokalitě
Charvátová, Kateřina ; Váchová, Alena (vedoucí práce) ; Nechlebová, Eva (oponent)
Práce se zabývá pitným režimem a pohybovou aktivitou vysokoškolských studentů ve vybrané lokalitě. Rozděluje se na dvě základní části, na část teoretickou a na část praktickou. Teoretická část obsahuje základní pojmy spojené se životním stylem, nabízí široký přehled nealkoholických a alkoholických nápojů. Vymezuje životní etapu, která charakterizuje vysokoškolské studenty, a popisuje jejich vybrané sportovní aktivity. Praktická část obsahuje zpracování a analýzu sebraných dat pomocí dotazníkového šetření, interpretaci a vyhodnocení výsledků. Při sběru dat je použita výzkumná technika nestandardizovaného dotazníku, v online podobě. V dotazníku jsou otázky jak uzavřené, které nabízejí určitý počet možných odpovědí, tak otevřené, které neposkytují žádné připravené odpovědi. Otázky se vztahují k vnějším jevům i k jevům vnitřním (postoje, pocity apod.). Nasbíraná data jsou zpracována do grafů či tabulek a porovnána mezi určitými fakultami, stupněm vzdělání a na základě genderových aspektů. Cílem práce je zmapovat dodržování pitného režimu, zjistit oblíbenost jednotlivých nápojů a jejich konzumaci, a prozkoumat pohybovou aktivu na vzorku vysokoškolské mládeže či odhalit případné genderové rozdíly či rozdíly mezi určitými fakultami. Celkové výsledky prokázaly, že se většina vysokoškolských studentů...

Národní úložiště šedé literatury : Nalezeno 45 záznamů.   1 - 10dalšíkonec  přejít na záznam:
Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.